Marieke Sportel

Praktijk voor Mindfulness, Kundalini, Klank & Ontspanning

Mindfulness

Mindfulness of Aandachttraining is een praktische methode om met stress en spanning om te gaan. De training leert om met behulp van meditatie-oefeningen automatische reacties en patronen op te merken en met milde aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Vaak functioneren we in het dagelijks leven op de automatische piloot en zijn we ons niet bewust van wat we denken, voelen en doen. We zitten met onze gedachten in de toekomst of in het verleden en laten daardoor het heden aan ons voorbij gaan. Dat is zonde want het heden is het enige moment waarin je van betekenis kunt zijn, kunt functioneren of een onverwachts inzicht ontvangt. Meditatie is weten wat je doet, terwijl je het doet, gewoon in je dagelijks leven met al zijn beslommeringen. In de mindfulnesstraining leer je deze aandachtige houding te ontwikkelen.  Het effect van de training is een toegenomen opmerkzaamheid en bewustzijn. Hierdoor ontstaat er meer ruimte en vrijheid in denken, voelen en handelen waardoor de kwaliteit van leven kan worden verbeterd.

De training richt zich niet direct op het oplossen van problemen door erover te praten en ze te analyseren, maar meer op het vinden van een andere houding ten opzichte van problemen. Een houding die wordt gekenmerkt door mildheid en acceptatie. Het blijkt namelijk dat het willen wegdrukken of controleren van nare gevoelens of gedachten een belangrijke rol speelt bij stress en het ontstaan en/of voortduren van lichamelijke en psychische problemen.

Nare gevoelens en gedachten worden vaak gezien als een probleem dat ‘opgelost’ moet worden. Door met een milde open aandacht er naar te kijken kan worden opgemerkt dat ze vanzelf weer afnemen of verdwijnen. Tevens ontstaat er zo ruimte voor ander gedrag.

 Ontspannen lichaam

     Ontspannen geest 

     Leven in balans